TPMS szerviz

TPMS szerviz

Érdekességek

Mit jelölnek a számok?

tire size

Hankook

TPMS keréknyomás figyelő rendszer szerviz

  • csütörtök, 26 március 2015 14:28

TPMS (Tire Pressure Monitoring System )- keréknyomás érzékelő rendszer. Az Európai  Unióban bevezetésre kerül, miszerint 2014 Novemberétől minden új forgalomba helyezett járműnek rendelkeznie kell  TPMS (keréknyomás figyelő) rendszerrel. A TPMS rendszer része lesz a műszaki vizsgán ellenőrzött funkcióknak  2014 novembertől  forgalomba helyezett új gépjárművek esetében.

Hibás TPMS rendszerrel a jármű megbukik a műszaki vizsgán 2015 június után. A rendszer fő követelménye, hogy az előírt nyomásnál 20% alacsonyabb értéknél jeleznie kell a TPMS-nek.TPMS

Különböző TPMS  (Tire Pressure Monitoring System )rendszerek:

TPMS rendszerek

Két különböző TPMS rendszert szerelnek a gyártók az autókba. Indirekt és Direkt.

Indirekt rendszer – Nincs nyomásmérő szenzor a kerekekben.
Az Indirekt TPMS méri minden kerék fordulatszámát és egyéb nyomással összefüggő paramétereit (frekvencia spektrum analízis). A referenciaértékekhez képest, eltérés jelez, nem képes a kerekek pontos nyomását megmérni.

tpms szelep

Direkt rendszer – Minden kerékben van szenzor. (az új autó esetében ez a gyakoribb)

Minden kerékben van egy nyomásérzékelő TPMS szenzor ami folyamatosan monitorozza a keréknyomás – és hőmérséklet változást. Ha alacsony nyomást, vagy defektet érzékel azt jelzi a jármű vezetőjének.
Direkt TPMS előnyei.  A Direkt TPMS 0.015 bar pontossággal mér! Kb. 30 másodpercenként ad a járműnek visszajelzést az abroncsok nyomásáról. Az alacsony nyomást gyorsan kijelzi. Levegő szivárgás hamar észlelhető így az abroncsok nem mennek tönkre egy esetleges defekt során.

A TPMS szenzorok szervizelése.

A TPMS szenzorok élettartama 4 év vagy 160.000 Km. Ezt követően a TPMS szenzorokat ki kell cserélni újra. Ezen kívül a szenzorokat minden átszerelésnél szervizelni kell.
•    A tömítése légzáró legyen – gumitömítés
•    A szeleptest korrózióját elkerüljük
•    Cseréljük a kifáradt alkatrészeket – külső nyakrész
•    A szeleptű cseréjével szintén a légzárást segítjük elő – (Nikkel bevonatos szeleptű)

A TPMS szenzorok programozása

A TPMS szenzorokat az adott autóhoz kell programozni (feltanítani) abban az esetben, ha a kerekek pozíciója megváltozott, vagy ha új szenzor beépítésére kerül sor Pl, felni csere esetén, vagy ha a szenzor sérült vagy elromlott.
Néhány típus automatikusan felismeri a szenzorait és újratanulja ha a kerékpozíciók megváltoznak. (BMW, Mercedes, Landrover, Jaguar…) Néhány típusnak az OBDII csatlakozón keresztül kell feltanítani a szenzorok azonosítóit (ID) ha a szenzorok, vagy a kerekek pozíciói változnak. (Peugeot, Citroen, Renault, Toyota, Lexus…)

Ezért az ilyen programozásokat csak az ehhez megfelelő TPMS Diagnosztikai eszközökkel felszerelt szervizekben lehet elvégeztetni.

Értékelés:
(0 szavazat)

Elérhetőségek, ügyfélszolgálat

Postacím:
4551 Nyíregyháza-Oros, Fő u. 84.
Telephely:
4551 Nyíregyháza-Oros,
Nyíregyházi u. 2/c. 41 sz. főút 5-6 km között
Telefon:
06-42/481-605, 06-30/551-50-10

sgs
2005 óta
MINŐSÉG

ISO:9001:2008

2005 óta ISO 9001:2008 minőségirányítási követelmények szerint.